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http://rid.unrn.edu.ar/handle/20.500.12049/10791
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Campo DC | Valor | Lengua/Idioma |
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dc.contributor.author | Uthurry, Carlos Aníbal | - |
dc.contributor.author | Susca, María José | - |
dc.contributor.author | Fontanini, Josefina Magdalena | - |
dc.contributor.author | Gresia, Juan Alejandro | - |
dc.contributor.author | Bezic, Cristian Andrés | - |
dc.contributor.author | Caponi, Ana María | - |
dc.contributor.author | Franchi, María Luisa | - |
dc.date.accessioned | 2023-09-19T13:44:02Z | - |
dc.date.available | 2023-09-19T13:44:02Z | - |
dc.date.issued | 2019-09-12 | - |
dc.identifier.citation | Uthurry, C.A., Susca, M.J., Fontanini, J.M., Gresia, J.A., Bezic, C.A., Caponi, A.M., Franchi, M.L. (2019). Physicochemical and sensorial characterisation of Argentine ciders. Artículo. Journal of the Institute of Brewing, 125, 433-442. | es_ES |
dc.identifier.issn | 2050-0416 | es_ES |
dc.identifier.uri | http://rid.unrn.edu.ar/handle/20.500.12049/10791 | - |
dc.description.abstract | This work reports the physicochemical and sensorial characteristics of industrial and artisanal ciders from the Patagonia and Cuyo region of Argentina. Argentine cider has been undervalued by consumers in recent years and the academic and manufacturing sectors are looking to respond to this challenge . A novel sensorial panel for evaluating Argentine cider was developed, which to our knowledge is the first o f its kind for cider. Principal components analysis of the physicochemical data grouped the ciders by their manufacturing type (industrial or artisanal). Cluster analysis identified three groups of ciders defined by their alcohol and reducing sugar content. Most of the industrially made ciders were sweetened whereas the artisan ciders generally had the lowest sugar content. Correspondence analysis of the sensorial data revealed that the assessors found more differences in aroma than in taste. On tasting, alcoholic and oxidation notes differentiated 56.5 and 60.9% of the ciders respectively. | es_ES |
dc.format.extent | p. 433-442 | es_ES |
dc.language.iso | en | es_ES |
dc.publisher | John Wiley & Sons | es_ES |
dc.relation.uri | https://onlinelibrary.wiley.com/journal/20500416 | es_ES |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | - |
dc.title | Physicochemical and sensorial characterisation of Argentine ciders | es_ES |
dc.type | Articulo | es_ES |
dc.rights.license | Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) | - |
dc.description.filiation | Uthurry, Carlos Aníbal. Universidad Nacional de Río Negro. Escuela de Producción, Tecnología y Medio Ambiente. Sede Alto Valle y Valle Medio. Subsede Villa Regina. Río Negro. Argentina. | es_ES |
dc.description.filiation | Susca, María José. Universidad Nacional de Río Negro. Escuela de Producción, Tecnología y Medio Ambiente. Sede Alto Valle y Valle Medio. Subsede Villa Regina. Río Negro. Argentina. | es_ES |
dc.description.filiation | Fontanini, Josefina Magdalena. Universidad Nacional de Río Negro. Escuela de Producción, Tecnología y Medio Ambiente. Sede Alto Valle y Valle Medio. Subsede Villa Regina. Río Negro. Argentina. | es_ES |
dc.description.filiation | Gresia, Juan Alejandro. Universidad Nacional de Río Negro. Escuela de Producción, Tecnología y Medio Ambiente. Sede Alto Valle y Valle Medio. Subsede Villa Regina. Río Negro. Argentina. | es_ES |
dc.description.filiation | Bezic, Cristian Andrés. Universidad Nacional de Río Negro. Escuela de Producción, Tecnología y Medio Ambiente. Sede Alto Valle y Valle Medio. Subsede Villa Regina. Río Negro. Argentina. | es_ES |
dc.description.filiation | Caponi, Ana María. Instituto Nacional de Tecnología Industrial (INTI). Villa Regina. Río Negro, Argentina. | es_ES |
dc.description.filiation | Franchi, María Luisa. Universidad Nacional de Río Negro. Escuela de Producción, Tecnología y Medio Ambiente. Sede Alto Valle y Valle Medio. Subsede Villa Regina. Río Negro. Argentina. | es_ES |
dc.subject.keyword | Argentine ciders | es_ES |
dc.subject.keyword | Upper Valley of the Rio Negro and Neuquen | es_ES |
dc.subject.keyword | Sensorial analysis | es_ES |
dc.type.version | info:eu-repo/semantics/publishedVersion | es_ES |
dc.subject.materia | Ingenierías, Ciencia y Teconologías (general) | es_ES |
dc.origin.lugarDesarrollo | Universidad Nacional de Río Negro | es_ES |
dc.origin.lugarDesarrollo | INTI Villa Regina | es_ES |
dc.relation.journalissue | 125 | es_ES |
dc.description.review | true | es_ES |
dc.description.resumen | Este trabajo presenta las características fisicoquímicas y sensoriales de sidras industriales y artesanales de las regiones de Patagonia y Cuyo de Argentina. La sidra argentina fue infravalorada en los últimos años por los consumidores y los sectores académico e industrial buscan ofrecer una respuesta a este desafío. Se conformó un nuevo panel de evaluadores para la sidra argentina, el cual, hasta donde sabemos, es el primero para la sidra en el país. El análisis de componentes principales de los datos fisicoquímicos agruparon a las sidras por su tipo de elaboración (industrial o artesanal). El análisis cluster permitió identificar tres grupos de sidras caracterizadas por su grado de alcohol y su contenido de azúcares reductores. La mayoría de las sidras industriales presentaron edulcoración en tanto las artesanales mostraron el menor contenido de azúcares. Los análisis de correspondencias de los datos sensoriales revelaron que los evaluadores hallaron más diferencias en aroma que en sabor. En la fase de boca, las notas alcohólicas y de oxidación diferenciaron el 56.5 y 60.9 % de las sidras, respectivamente. | es_ES |
dc.identifier.doi | https://doi.org/10.1002/jib.575 | - |
dc.relation.journalTitle | Journal of the Institute of Brewing | es_ES |
Aparece en las colecciones: | Artículos |
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