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http://rid.unrn.edu.ar/handle/20.500.12049/10792
Título: | Quantitative sensory characterisation of, and distinction between, Argentine ciders |
Autor(es): | Uthurry, Carlos Aníbal Caponi, Ana María Hough, Guillermo Ernesto |
Fecha de publicación: | 19-may-2021 |
Editorial: | John Wiley & Sons |
Citación: | Uthurry, C.A., Caponi, A.M., Hough, G.E. (2021). Quantitative sensory characterisation of, and distinction between, Argentine ciders. Artículo. Journal of the Institute of Brewing, 127, 273-285. Universidad Nacional de Río Negro. |
Revista: | Journal of the Institute of Brewing |
Abstract: | This work reports the quantitative sensorial characterisation of Argentine ciders from the Patagonia and Cuyo regions. Argentine cider has been undervalued by consumers in recent years - a challenge to which the academic and manufacturing sectors have risen. Sensory analysis characterised 17 large scale (‘industrial’) and one small scale (‘artisanal’) Argentine ciders. Some of the ciders had a fruity aroma with predominant apple notes, whereas others had unwanted sediment and sulphite odours. Based on the quantitative aroma results, the ciders were distinguished by principal components analysis (PCA) with two groups discriminated by the apple and sediment descriptors. The ciders were similarly characterised and distinguished by flavour. The work reported here can be used by cider producers to improve their products. |
Resumen: | Este trabajo presenta la caracterización sensorial cuantitativa de sidras argentinas de las regiones de Patagonia y Cuyo. La sidra argentina ha sido infravalorada en años recientes por los consumidores – un desafío al que enfrentaron los sectores académico e industrial. El análisis sensorial caracterizó 17 sidras argentinas industriales y una artesanal. Algunas sidras tuvieron aroma frutal con notas predominantes a manzana, mientras otras evidenciaron defectos olfativos a sedimento y sulfito. En base a los resultados cuantitativos del aroma, los análisis de componentes principales (ACP) distinguieron las sidras en dos grupos discriminados por descriptores a manzana y sedimento. Las sidras se caracterizaron y diferenciaron de forma similar en cuanto al flavor. La información brindada por este trabajo puede se utilizada por los productores de sidra para mejorar sus productos. |
URI: | http://rid.unrn.edu.ar/handle/20.500.12049/10792 |
Identificador DOI: | https://doi.org/10.1002/jib.655 |
ISSN: | 2050-0416 |
Aparece en las colecciones: | Artículos |
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