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Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.authorBeker, María Pía-
dc.contributor.authorFernández, Osvaldo A.-
dc.contributor.authorKlich, María Guadalupe-
dc.date.accessioned2020-06-08T17:38:40Z-
dc.date.available2020-06-08T17:38:40Z-
dc.date.issued2020-05-26-
dc.identifier.citationBeker, María P., Fernández, Osvaldo A. y Klich, María G. (2020). Seasonal and spatial variations in the concentration of phenols in Elaeagnus angustifolia L. Estación Experimental de Pastos y Forrajes Indio Hatuey; Pastos y Forrajes; 43 (1); 26-31es_ES
dc.identifier.issn2078-8452es_ES
dc.identifier.urihttps://payfo.ihatuey.cu/index.php?journal=pasto&page=article&op=view&path%5B%5D=2129&path%5B%5D=3942-
dc.identifier.urihttps://payfo.ihatuey.cu/index.php?journal=pasto&page=article&op=view&path%5B%5D=2129-
dc.identifier.urihttps://rid.unrn.edu.ar/jspui/handle/20.500.12049/5265-
dc.description.abstractObjective: To characterize the variations in the phenol content in the different edible and non-edible portions of Elaeagnus angustifolia L. during the growth cycle of the plant. Materials and Methods: Plant material was collected during the plant growth cycle in the Valle Medio region, Río Negro, Argentina. The collection was carried out in five sampling moments (September, November, January, February and March). For such purpose, samples were taken from the leaves, flowers and fruits of the canopy exposed to the sun and leaves in the shaded canopy. The presence of polyphenols in the different samples collected by qualitative and quantitative essays was evaluated. The data were analyzed through variance analysis; while the significant differences among means, by Tukey’s test for p < 0,05. The statistical program Infostat® was applied. Results: Significant differences (p < 0,05) were found in the content of polyphenols between the external sunlit sunny leaves and the inner shaded ones in the September sampling. The shaded leaves contained significantly more phenolic compounds than the higher sunlit sunny leaves (19,8 and 16,4 mg GAE g-1 DM, respectively). This variability becomes null, when the total edible thyrse is compared with the non-consumed parts. Conclusions : Seasonal and spatial variation was determined in the concentration of total phenols in the edible and non-edible biomass of E. angustifolia during its growth cycle. In addition, no limiting quantities of polyphenols were found in the shaded leaves, which could reduce the voluntary intake of feed and its digestibility.es_ES
dc.format.extentp. 26-31es_ES
dc.format.mediumimpresoes_ES
dc.format.mediumdigitales_ES
dc.language.isoenes_ES
dc.publisherEstación Experimental de Pastos y Forrajes Indio Hatueyes_ES
dc.titleSeasonal and spatial variations in the concentration of phenols in Elaeagnus angustifolia L.es_ES
dc.title.alternativeVariaciones estacionales y espaciales en la concentración de fenoles en Elaeagnus angustifolia L.es_ES
dc.typeArticuloes_ES
dc.rights.licensehttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/es_ES
dc.description.filiationFil: Beker, María P. Universidad Nacional de Río Negro, Escuela de Veterinaria. Río Negro, Argentina.es_ES
dc.description.filiationFil: Fernández, Osvaldo A. Universidad Nacional del Sur, Departamento de Agronomía. Bahía Blanca, Argentina.es_ES
dc.description.filiationFil: Klich, María G. Universidad Nacional de Río Negro, Escuela de Veterinaria. Río Negro, Argentina.es_ES
dc.description.filiationFil: Beker, María P. CIT-CONICET. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Argentina.es_ES
dc.description.filiationFil: Klich, María G. Universidad Nacional del Sur, Departamento de Agronomía. Bahía Blanca, Argentina.es_ES
dc.subject.keywordCattlees_ES
dc.subject.keywordSecondary Metaboliteses_ES
dc.subject.keywordPhenolses_ES
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/acceptedVersiones_ES
dc.origin.lugarDesarrolloUniversidad Nacional de Río Negro. Escuela de Medicina Veterinariaes_ES
dc.relation.journalissue43 (1)es_ES
dc.description.reviewtruees_ES
dc.description.resumenObjetivo: Caracterizar las variaciones en el contenido de fenoles en las diferentes porciones comestibles y no comestibles de Elaeagnus angustifolia L. durante el ciclo de crecimiento de la planta. Materiales y Métodos: Se recolectó material vegetal durante el ciclo de desarrollo de la planta en la región del Valle Medio, Río Negro, Argentina. La recolección se realizó en cinco muestreos (septiembre, noviembre, enero, febrero y marzo). Para ello se tomaron muestras de las hojas, las flores y los frutos de la canopea expuesta al sol y de las hojas sombreadas. Se evaluó la presencia de polifenoles en las diferentes muestras recolectadas mediante ensayos cualitativos y cuantitativos. Los datos se analizaron mediante análisis de varianza, mientras que las diferencias significativas entre las medias por medio de la prueba de Tukey, para p < 0,05. Se aplicó el programa estadístico Infostaes_ES
dc.relation.journalTitlePastos y Forrajeses_ES
Aparece en las colecciones: Artículos

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