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http://rid.unrn.edu.ar/handle/20.500.12049/7054
Título: | Argentine Patagonia barberry chemical composition and evaluation of its antioxidant capacity |
Autor(es): | Boeri, Patricia Alejandra Piñuel, María Lucrecia Dalzotto, Daniela Monasterio, Romina Fontana, Ariel Sharry, Sandra Barrio, Daniel Alejandro Carrillo, Wilman |
Fecha de publicación: | 4-may-2020 |
Editorial: | Wiley Online Library |
Citación: | Boeri, P., Piñuel, L., Dalzotto, D., Monasterio, R., Fontana, A., Sharry, S.,& et al (2020). Argentine Patagonia barberry chemical composition and evaluation of its antioxidant capacity. Journal of food biochemistry; 44 (7); e13254. |
Revista: | Journal of Food Biochemistry |
Abstract: | An important portion of vitamins, minerals and polyphenols components in human diet are captured from fruit consumption. Argentinean Patagonia Berberis microphylla was characterized with the phenolic content, the proximate composition and the identification and quantification of anthocyanins, not-anthocyanins and proteins. The antioxidant capacity of berberis ethanolic extracts (EB) was determined by the 2,2′-azino-bis(3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid) (ABTS) and 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) assays. EB was used to reduce production of reactive substances species (ROS) in zebrafish. EB presented a total polyphenols content of 1,035.03 mg GAE/100 g fresh weight (FW). EB presented an ABTS value of 116.25 ± 17 μmol TE/g FW. EB presented a DPPH value of 137.80 ± 1.90 μmol TE/g FW. EB was able of reducing the ROS in zebrafish. Berberies Protein Isolate (BPI) presented proteins with bands from 15 to 62 kDa. BPI presented an ABTS value of 593.11 ± 8.60 μmol TE/g. The BPI duodenal digest presented a value of 641.07 ± 12.60 μmol TE/g digests. Practical applications The practical applications of the present study are to increase scientific knowledge for consumers about the quality and benefits of the consumption of the native fruit (Berberis microphylla) from the Patagonia region of Argentine. This work describes the protein profile of berberies, their digestibility and their antioxidant activity. This study allows to better understand the phytonutrients that make up this fruit. Future studies may identify the peptides present in hydrolyzates. The bio-compounds of this fruit could be used as functional ingredients by the food industry for different purposes. |
Resumen: | Una parte importante de los componentes de vitaminas, minerales y polifenoles de la dieta humana se obtienen del consumo de frutas. La Berberis microphylla de la Patagonia argentina fue caracterizada con el contenido fenólico, la composición proximal y la identificación y cuantificación de antocianinas, no antocianinas y proteínas. La capacidad antioxidante de los extractos etanólicos de berberis (EB) se determinó mediante los ensayos de ácido 2,2′-azino-bis(3-etilbenzotiazolina-6-sulfónico) (ABTS) y 2,2-difenil-1-picrilhidrazilo (DPPH). El EB se utilizó para reducir la producción de especies reactivas (ROS) en el pez cebra. El EB presentó un contenido total de polifenoles de 1.035,03 mg GAE/100 g de peso fresco (FW). El EB presentó un valor de ABTS de 116,25 ± 17 μmol TE/g FW. El EB presentó un valor de DPPH de 137,80 ± 1,90 μmol TE/g FW. El EB fue capaz de reducir las ERO en el pez cebra. El Aislado de Proteínas de Berbería (BPI) presentó proteínas con bandas de 15 a 62 kDa. El BPI presentó un valor ABTS de 593,11 ± 8,60 μmol TE/g. El digerido duodenal de BPI presentó un valor de 641,07 ± 12,60 μmol TE/g digerido. Aplicaciones prácticas Las aplicaciones prácticas del presente estudio son aumentar el conocimiento científico para los consumidores sobre la calidad y los beneficios del consumo del fruto nativo (Berberis microphylla) de la región patagónica de Argentina. Este trabajo describe el perfil proteico de las berberías, su digestibilidad y su actividad antioxidante. Este estudio permite conocer mejor los fitonutrientes que componen este fruto. Futuros estudios podrán identificar los péptidos presentes en los hidrolizados. Los biocompuestos de esta fruta podrían ser utilizados como ingredientes funcionales por la industria alimentaria para diferentes fines. |
URI: | http://rid.unrn.edu.ar/handle/20.500.12049/7054 |
Identificador DOI: | https://doi.org/10.1111/jfbc.13254 |
ISSN: | 0145-8884 |
Otros enlaces: | https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jfbc.13254 |
Aparece en las colecciones: | Artículos |
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