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Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem: http://rid.unrn.edu.ar/handle/20.500.12049/8322

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Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.authorBuglione, María Belén-
dc.contributor.authorAgüero, Marta Susana-
dc.contributor.authorMartínez, Daniel Alfredo-
dc.contributor.authorFilippi, Marcela Viviana-
dc.contributor.authorMaldonado, Jorge Federico-
dc.contributor.authorRodríguez, Gustavo Enrique-
dc.date.accessioned2022-02-16T11:34:01Z-
dc.date.available2022-02-16T11:34:01Z-
dc.date.issued2021-12-28-
dc.identifier.citationBuglione, M.B., Agüero, M.S., Martínez, D.A., Filippi, MV., Maldonado, J F., & Rodríguez, G E. (2022). Bioconversion of pear pomace by strains of Pleurotus ostreatus during mycelial development. Jordan Journal of Biological Sciences, 15(3): 381-386. https://doi.org/10.54319/jjbs/150306.es_ES
dc.identifier.issn1995-6673es_ES
dc.identifier.issn2307-7166es_ES
dc.identifier.urihttp://rid.unrn.edu.ar/handle/20.500.12049/8322-
dc.description.abstractThe cultivation of edible fungi is an ecological bioconversion system since it allows us to take advantage of lignocellulosic waste. In this way, the pear processing industries generate waste that is called pomace. Nevertheless, these kinds of residues could be considered the basement of substrate for these mushrooms' growth. Hence, the focus of this study was to analyse the modify of the content of different chemical components in pear pomace. While the mycelial growth of Pl-P and Pl-J take place. These are two kinds of strains of P.ostreatus. Thus, the inoculated substrate was incubated in Petri dishes at 28°C in the dark for 8 weeks. A decrease in dry matter was observed, obtaining a 30% average bioconversion for the analysed strains. The chemical characterisation of the biodegraded pomace showed a significant decrease in all tested variables. The net content of non-structural carbohydrates had the greatest decrease (approximately 60%) in the analysed period. The content of dry matter, organic matter, crude protein, hemicellulose, and lignin was reduced to a lesser extent. The development of emerging end-of-pipe technologies and applications aimed at reducing the negative impact on the environment due to the accumulation of waste generated by industrial activities should be considered.es_ES
dc.language.isoenes_ES
dc.publisherHashemite Universityes_ES
dc.relation.urihttp://jjbs.hu.edu.jo/es_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/-
dc.titleBioconversion of pear pomace by strains of Pleurotus ostreatus during mycelial developmentes_ES
dc.typeArticuloes_ES
dc.rights.licenseCreative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)-
dc.description.filiationBuglione, María Belén. Universidad Nacional de Río Negro. Escuela de Veterinaria y Producción Agroindustrial. Centro de Investigaciones y Transferencia de Río Negro. Río Negro, Argentina.es_ES
dc.description.filiationAgüero, Marta Susana. Universidad Nacional de Río Negro. Escuela de Veterinaria y Producción Agroindustrial. Centro de Investigaciones y Transferencia de Río Negro. Río Negro, Argentina.es_ES
dc.description.filiationMartínez, Daniel Alfredo. Universidad Nacional de Río Negro. Escuela de Veterinaria y Producción Agroindustrial. Centro de Investigaciones y Transferencia de Río Negro. Río Negro, Argentina.es_ES
dc.description.filiationFilippi, Marcela Viviana. Universidad Nacional de Río Negro. Escuela de Veterinaria y Producción Agroindustrial. Centro de Investigaciones y Transferencia de Río Negro. Río Negro, Argentina.es_ES
dc.description.filiationMaldonado, Jorge Federico. Universidad Nacional de Río Negro. Escuela de Veterinaria y Producción Agroindustrial. Centro de Investigaciones y Transferencia de Río Negro. Río Negro, Argentina.es_ES
dc.description.filiationRodríguez, Gustavo Enrique. Universidad Nacional del Comahue. Facultad de Ciencias Agrarias. Laboratorio de Hongos Comestibles y Medicinales. Argentina.es_ES
dc.subject.keywordBiodegradationes_ES
dc.subject.keywordAgro-industrial by-productses_ES
dc.subject.keywordLignocellulosic wastees_ES
dc.subject.keywordLigninolytic microorganismses_ES
dc.subject.keywordPleurotus ostreatuses_ES
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/acceptedVersiones_ES
dc.subject.materiaMicologíaes_ES
dc.subject.materiaCiencias Ambientales (General)es_ES
dc.origin.lugarDesarrolloUniversidad Nacional de Río Negroes_ES
dc.relation.journalissue15es_ES
dc.description.reviewtruees_ES
dc.description.resumenEl cultivo de hongos comestibles es un sistema de bioconversión ecológica ya que nos permite aprovechar los residuos lignocelulósicos. De esta manera, las industrias procesadoras de peras generan un desecho que se denomina orujo. Sin embargo, este tipo de residuos podrían ser considerados la base del sustrato para el crecimiento de estos hongos. Por lo tanto, el enfoque de este estudio fue analizar la modificación del contenido de diferentes componentes químicos en el orujo de pera durante el crecimiento micelial de Pl-P y Pl-J. Estos son dos tipos de cepas de P. ostreatus. El sustrato inoculado se incubó en cajas Petri a 28°C en la oscuridad durante 8 semanas. Se observó una disminución de la materia seca, obteniendo una bioconversión promedio del 30% para las cepas analizadas. La caracterización química del orujo biodegradado mostró una disminución significativa en todas las variables ensayadas. El contenido neto de carbohidratos no estructurales presentó la mayor disminución (aproximadamente 60%) en el período analizado. En menor medida se redujo el contenido de materia seca, materia orgánica, proteína bruta, hemicelulosa y lignina. Se debe considerar el desarrollo de tecnologías emergentes de final de ciclo y aplicaciones destinadas a reducir el impacto negativo sobre el medio ambiente debido a la acumulación de residuos generados por las actividades industriales.es_ES
dc.relation.journalTitleJordan Journal of Biological Scienceses_ES
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