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Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem: http://rid.unrn.edu.ar/handle/20.500.12049/8902

Título: Biochemical composition during the reproductive cycle of a novel gastropod resource from Atlantic Patagonia
Autor(es): Nieto Vilela, Rocío Aimé
Cumplido, Mariano
Zabala, Soledad
Bigatti, Gregorio
Fecha de publicación: 7-dic-2021
Editorial: CSIRO Publishing
Citación: Nieto-Vilela, R.A., Cumplido, M., Zabala, S. and Bigatti, G. (2021) Biochemical composition during the reproductive cycle of a novel gastropod resource from Atlantic Patagonia. Journal of Marine and Freshwater Research; 73; 388-397
Revista: Journal of Marine and Freshwater Research
Abstract: Marine gastropods are a popular seafood, abundant along coastal shores and healthy for human consumption. We studied variations in nutritional components during the gonadal cycle of Tegula patagonica, a novel gastropod resource protected by a recent artisanal fishery regulation. Similar to other marine gastropods consumed worldwide, T. patagonica was found to have a high protein content (mean s.d., 28.8 15.4%) and a low lipid (1.36 0.43%) and carbohydrate (1.7 0.8%) content. The spawning peak was registered during spring and summer, concordant with increases in temperature and photoperiod, as observed for other gastropods from Atlantic Patagonia. According to our results, the optimal quality of T. patagonica for consumption is during the austral autumn, after the spawning season and when the gastropods have a high bodyweight and best nutritional contribution. Thus, this resource could be captured when its quality is optimal and its conservation promoted if established minimum catch sizes are respected.
Resumen: Los gasterópodos marinos son un marisco popular, abundantes a lo largo de las costas y saludables para el consumo humano. Estudiamos las variaciones en los componentes nutricionales durante el ciclo gonadal de Tegula patagonica, un recurso novedoso de gasterópodos protegido por una reciente regulación de la pesca artesanal. Al igual que otros gasterópodos marinos que se consumen en todo el mundo, se encontró que T. patagonica tiene un alto contenido de proteínas (media s.d., 28,8 ± 15,4 %) y un bajo contenido de lípidos (1,36 ± 0,43 %) y carbohidratos (1,7 ± 0,8 %). El pico de desove se registró durante la primavera y el verano, en concordancia con los incrementos de temperatura y fotoperiodo, al igual que lo observado para otros gasterópodos de la Patagonia Atlántica. De acuerdo con nuestros resultados, la calidad óptima de T. patagonica para el consumo es durante el otoño austral, después de la época de desove y cuando los gasterópodos tienen un peso corporal alto y mejor aporte nutricional. Así, este recurso podría capturarse cuando su calidad sea óptima y promoverse su conservación si se respetan las tallas mínimas de captura establecidas.
URI: http://rid.unrn.edu.ar/handle/20.500.12049/8902
ISSN: 1448-6059
Otros enlaces: https://www.publish.csiro.au/MF/MF21208
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