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Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.authorMartinez, Dionisio-
dc.contributor.authorReinoso, Lucio-
dc.contributor.authorCirilo, Alberto-
dc.contributor.authorCerrudo, Aníbal-
dc.contributor.authorAndrade, Fernando H.-
dc.contributor.authorValentinuz, Oscar-
dc.contributor.authorBalbi, Nestor-
dc.contributor.authorIzquierdo, Natalia-
dc.date.accessioned2020-03-25T13:26:41Z-
dc.date.available2020-03-25T13:26:41Z-
dc.date.issued2017-04-01-
dc.identifier.citationR. D. Martínez, A.G. Cirilo, A. Cerrudo, F.H. Andrade, L. Reinoso, O.R. Valentinuz, C.N. Balbi, N.G Izquierdo. (2017) Changes of starch composition by postflowering environmental conditions in kernels of maize hybrids with different endosperm hardness. European Journal of Agronomy; 86; 71-77.es_ES
dc.identifier.issn1161-0301es_ES
dc.identifier.urihttps://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1161030117300436-
dc.identifier.urihttps://rid.unrn.edu.ar/jspui/handle/20.500.12049/4385-
dc.description.abstractStarch composition of maize grains is of great importance when used in animal feed and many processing industries. Maizeproductioninvolveshybridswithdifferentkernelcompositionandhardness,sownatareasthat range from subtropical to temperate cold climates. Therefore, it is relevant to understand how the environment influences starch composition. The objective of this work was to analyze the effect of location and sowing date on starch composition of maize grains. Field experiments were carried out at five locations across the argentinean maize-production area during two growing seasons. At each location, two sowing dates and three hybrids differing in endosperm hardness (i.e. semi-dent, a semi-flint and flint) were evaluated. Late sowing dates reduced amylose percentage and amylose/starch ratio. This last variable increased as latitude decreased. Minimum temperature during effective grain filling period explained those latitude and sowing date effects. This finding would be helpful to estimate starch composition of maize kernels to be expected in order to satisfy specific end uses.es_ES
dc.format.extentp. 71-77es_ES
dc.format.mediumimpresoes_ES
dc.format.mediumdigitales_ES
dc.language.isoenes_ES
dc.publisherElseiveres_ES
dc.titleChanges of starch composition by postflowering environmental conditions in kernels of maize hybrids with different endosperm hardnesses_ES
dc.typeArticuloes_ES
dc.rights.licensehttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/es_ES
dc.description.filiationFil: Reinoso, Lucio. Universidad Nacional de Rio Negro; Argentina.es_ES
dc.description.filiationFil: Martinez, Dionisio. Universidad Nacional de Mar del Plata; Argentina.es_ES
dc.description.filiationFil: Cirilo, Alfredo. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina.es_ES
dc.description.filiationFil: Cerrudo, Anibal. Universidad Nacional de Mar del Plata; Argentina.es_ES
dc.description.filiationFil: Andrade, Fernando. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina.es_ES
dc.description.filiationFil: Valentinuz, Oscar. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina.es_ES
dc.description.filiationFil: Balbi, Nestor. Universidad Nacional del Nordeste; Argentinaes_ES
dc.description.filiationFil: Izquierdo, Natalia. Universidad Nacional de Mar del Plata ; Argentinaes_ES
dc.description.filiationFil: Izquierdo, Natalia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET)es_ES
dc.subject.keywordAmylose/starches_ES
dc.subject.keywordRatioes_ES
dc.subject.keywordLocationes_ES
dc.subject.keywordSowinges_ES
dc.subject.keywordDatees_ES
dc.subject.keywordMinimumes_ES
dc.subject.keywordTemperaturees_ES
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/acceptedVersiones_ES
dc.subject.materiaCiencias Agrariases_ES
dc.origin.lugarDesarrolloUniversidad Nacional de Río Negro y EEA Valle Inferior del Río Negro. Convenio Prov. RN-INTA. INTA Balcarce.es_ES
dc.relation.journalissue86es_ES
dc.description.reviewtruees_ES
dc.description.resumenLa composición de almidón de los granos de maíz es de gran importancia cuando se usa en alimentos para animales y en muchas industrias de procesamiento. La producción de maíz involucra híbridos con una composición y dureza diferente del núcleo, siembra en un rango que va desde climas subtropicales hasta climas templados. Por lo tanto, es relevante comprender cómo el ambiente influye en la composición del almidón. El objetivo de este trabajo fue analizar el efecto de la ubicación y la fecha de siembra en la composición del almidón de los granos de maíz. Los experimentos de campo se llevaron a cabo en cinco ubicaciones en el área argentina de producción de maíz durante dos temporadas de cultivo. En cada ubicación, se evaluaron dos fechas de siembra y tres híbridos que difieren en la dureza del endospermo (es decir, semi-abolladura, semi-fl int y fl int). Las fechas de siembra tardías redujeron el porcentaje de amilosa y la relación amilosa / almidón. Esta última variable aumentó a medida que disminuyó la latitud. La temperatura mínima durante el período efectivo de llenado del grano explicó los efectos de la latitud y la fecha de siembra. Este hallazgo sería útil para estimar la composición de almidón de los granos de maíz que se espera para satisfacer los usos finales específicos.es_ES
dc.relation.journalTitleEuropean Journal of Agronomyes_ES
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