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Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem: http://rid.unrn.edu.ar/handle/20.500.12049/4385

Título: Changes of starch composition by postflowering environmental conditions in kernels of maize hybrids with different endosperm hardness
Autor(es): Martinez, Dionisio
Reinoso, Lucio
Cirilo, Alberto
Cerrudo, Aníbal
Andrade, Fernando H.
Valentinuz, Oscar
Balbi, Nestor
Izquierdo, Natalia
Fecha de publicación: 1-abr-2017
Editorial: Elseiver
Citación: R. D. Martínez, A.G. Cirilo, A. Cerrudo, F.H. Andrade, L. Reinoso, O.R. Valentinuz, C.N. Balbi, N.G Izquierdo. (2017) Changes of starch composition by postflowering environmental conditions in kernels of maize hybrids with different endosperm hardness. European Journal of Agronomy; 86; 71-77.
Revista: European Journal of Agronomy
Abstract: Starch composition of maize grains is of great importance when used in animal feed and many processing industries. Maizeproductioninvolveshybridswithdifferentkernelcompositionandhardness,sownatareasthat range from subtropical to temperate cold climates. Therefore, it is relevant to understand how the environment influences starch composition. The objective of this work was to analyze the effect of location and sowing date on starch composition of maize grains. Field experiments were carried out at five locations across the argentinean maize-production area during two growing seasons. At each location, two sowing dates and three hybrids differing in endosperm hardness (i.e. semi-dent, a semi-flint and flint) were evaluated. Late sowing dates reduced amylose percentage and amylose/starch ratio. This last variable increased as latitude decreased. Minimum temperature during effective grain filling period explained those latitude and sowing date effects. This finding would be helpful to estimate starch composition of maize kernels to be expected in order to satisfy specific end uses.
Resumen: La composición de almidón de los granos de maíz es de gran importancia cuando se usa en alimentos para animales y en muchas industrias de procesamiento. La producción de maíz involucra híbridos con una composición y dureza diferente del núcleo, siembra en un rango que va desde climas subtropicales hasta climas templados. Por lo tanto, es relevante comprender cómo el ambiente influye en la composición del almidón. El objetivo de este trabajo fue analizar el efecto de la ubicación y la fecha de siembra en la composición del almidón de los granos de maíz. Los experimentos de campo se llevaron a cabo en cinco ubicaciones en el área argentina de producción de maíz durante dos temporadas de cultivo. En cada ubicación, se evaluaron dos fechas de siembra y tres híbridos que difieren en la dureza del endospermo (es decir, semi-abolladura, semi-fl int y fl int). Las fechas de siembra tardías redujeron el porcentaje de amilosa y la relación amilosa / almidón. Esta última variable aumentó a medida que disminuyó la latitud. La temperatura mínima durante el período efectivo de llenado del grano explicó los efectos de la latitud y la fecha de siembra. Este hallazgo sería útil para estimar la composición de almidón de los granos de maíz que se espera para satisfacer los usos finales específicos.
URI: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1161030117300436
https://rid.unrn.edu.ar/jspui/handle/20.500.12049/4385
ISSN: 1161-0301
Aparece en las colecciones: Artículos

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