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Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem: http://rid.unrn.edu.ar/handle/20.500.12049/4387

Título: Environment, Management, and Genetic Contributions to Maize Kernel Hardness and Grain Yield
Autor(es): Cerrudo, Aníbal
Martinez, Dionisio
Izquierdo, Natalia G.
Valentinuz, Oscar
Reinoso, Lucio
Balbi, Celsa
Laserna, Paula M.
Andrade, Fernando H.
Cirilo, Alfredo G.
Fecha de publicación: ago-2017
Editorial: Crop Science Society of America.
Citación: Cerrudo, A., D. Martinez, N. G. Izquierdo, A. G. Cirilo, M. P. Laserna, L. Reinoso, O. Valentinuz, C. Balbi, and F. H. Andrade. (2017). Environment, Management, and Genetic Contributions to Maize Kernel Hardness and Grain Yield. Crop Sci. 57; 2788-2798; doi:10.2135/cropsci2016.12.0997
Revista: crop science
Abstract: Dry milling performance of maize (Zea mays L.) is directly related to kernel hardness. This study assessed the contribution of maize hybrid and crop growing condition on kernel hardness and grain yield. Three hybrids that fully explore the available genetic variability for kernel hardness were planted at different environments across the Argentinean cropping area. At each environment, early and late planting dates and supplemental fertilization were evaluated. Kernel coarse-to-fine ratio was used as an indicator of kernel hardness. Coarse-to-fine ratio ranged from 2.0 to 7.0 g g−1, grain yield ranged from 494 to 1391 g m−2, and both were affected by hybrid and growing conditions. Hybrid ranking was stable across growing conditions; however, differences among hybrids in kernel coarse-to-fine ratio and grain yield increased when growing condition favored kernel hardness and grain yield. Growing condition explained >60% of total variability in coarse-to-fine ratio and grain yield. Fertilization management had significant but small influence on assessed variables. In contrast, the interaction between planting date and environment was the major determinant of kernel coarse-to-fine ratio and grain yield. Delayed planting consistently reduced kernel hardness at high-latitude locations. Potential photosynthetic source during maize reproductive period explained 37% of the variation in kernel coarse-to-fine ratio. Environment and agronomic management should be considered together with the hybrid in the design of maize production strategies oriented to end-use quality.
Resumen: El rendimiento de la molienda en seco del maíz (Zea mays L.) está directamente relacionado con la dureza del grano. Este estudio evaluó la contribución del híbrido de maíz y las condiciones de cultivo en la dureza del grano y el rendimiento de grano. Se plantaron tres híbridos que exploran completamente la variabilidad genética disponible para la dureza del grano en diferentes ambientes en el área de cultivo argentina. En cada ambiente, se evaluaron las fechas de siembra temprana y tardía y la fertilización suplementaria. Se usó la relación de grano grueso a fino como indicador de la dureza del grano. La relación grueso a fino varió de 2.0 a 7.0 g g − 1, el rendimiento de grano varió de 494 a 1391 g m − 2, y ambos se vieron afectados por las condiciones híbridas y de crecimiento. La clasificación híbrida se mantuvo estable en todas las condiciones de crecimiento; sin embargo, las diferencias entre los híbridos en la relación de grano grueso a fino y el rendimiento del grano aumentaron cuando las condiciones de crecimiento favorecieron la dureza del grano y el rendimiento del grano. Las condiciones de crecimiento explicaron> 60% de la variabilidad total en la relación grueso a fino y el rendimiento de grano. El manejo de la fertilización tuvo una influencia significativa pero pequeña en las variables evaluadas. Por el contrario, la interacción entre la fecha de siembra y el medio ambiente fue el principal determinante de la relación de grano grueso a fino y el rendimiento de grano. La siembra retrasada redujo constantemente la dureza del grano en ubicaciones de alta latitud. La fuente fotosintética potencial durante el período reproductivo del maíz explicó el 37% de la variación en la relación de grano grueso a fino. El manejo ambiental y agronómico debe considerarse junto con el híbrido en el diseño de estrategias de producción de maíz orientadas a la calidad del uso final.
URI: https://dl.sciencesocieties.org/publications/cs/abstracts/57/5/2788
https://rid.unrn.edu.ar/jspui/handle/20.500.12049/4387
Identificador DOI: https://dx.doi.org/10.2135/cropsci2016.12.0997
ISSN: 1435-0653
Aparece en las colecciones: Artículos

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