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Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem: http://rid.unrn.edu.ar/handle/20.500.12049/4481

Título: Inhibition of Lipid Peroxidation of Kiwicha (Amaranthus caudatus) Hydrolyzed Protein Using Zebrafish Larvae and Embryos
Autor(es): Vilcacundo, Ruben
Barrio, Daniel Alejandro
Piñuel, María Lucrecia
Boeri, Patricia Alejandra
Tombari, Andrea Diana
Pinto, Adelita
Welbaum, James
Hernández Ledesma, Blanca
Carrillo, Wilman
Fecha de publicación: 2-sep-2018
Editorial: MDPI
Citación: Vilcacundo, Rubén., Barrio, Daniel A., Piñuel, María L., Boeri, Patricia A., Tombari, Andrea A. y et al. (2018). Inhibition of Lipid Peroxidation of Kiwicha (Amaranthus caudatus) Hydrolyzed Protein Using Zebrafish Larvae and Embryos. MDPI; Plants; 7 (3); 1-14.
Revista: Plants
Abstract: Amaranth protein concentrate (APC) was hydrolyzed under in vitro gastrointestinal conditions. APC proteins were partially degraded by pepsin at pHs 1.2, 2.0, and 3.2. During the intestinal phase (pepsin/pancreatin enzymes at pH 7.0), no polypeptide bands were observed in the gel, suggesting the susceptibility of amaranth proteins to the action of digestive enzymes. The potent in vitro inhibition of lipid peroxidation, shown by the gastric and intestinal digests, was confirmed in the zebrafish larvae, with a 72.86% reduction in oxidation of lipids in the presence of the gastric hydrolysate at pH 2.0, compared to a 95.72% reduction in the presence of the gastrointestinal digest. APC digests were capable of reducing reactive oxygen species (ROS) production in the zebrafish embryo model with a value of fluorescence of 52.5% for the gastric hydrolysate, and 48.4% for the intestinal hydrolysat
Resumen: El concentrado de proteína de amaranto (APC) se hidrolizó en condiciones gastrointestinales in vitro. Las proteínas APC fueron parcialmente degradadas por la pepsina a pH 1.2, 2.0 y 3.2. Durante la fase intestinal (enzimas pepsina / pancreatina a pH 7.0), no se observaron bandas de polipéptidos en el gel, lo que sugiere la susceptibilidad de las proteínas de amaranto a la acción de las enzimas digestivas. La potente inhibición in vitro de la peroxidación lipídica, demostrada por los digeridos gástricos e intestinales, se confirmó en las larvas de pez cebra, con una reducción del 72.86% en la oxidación de los lípidos en presencia del hidrolizado gástrico a pH 2.0, en comparación con una reducción del 95.72% en presencia del digestivo gastrointestinal. Los digestores APC fueron capaces de reducir la producción de especies reactivas de oxígeno (ROS) en el modelo de embrión de pez cebra con un valor de fluorescencia de 52.5% para el hidrolizado gástrico y 48.4% para el hidrolizado intestinal.
URI: https://www.mdpi.com/2223-7747/7/3/69
https://rid.unrn.edu.ar/jspui/handle/20.500.12049/4481
Identificador DOI: https://doi.org/10.3390/plants7030069
ISSN: 2223-7747
Aparece en las colecciones: Artículos

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