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Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.authorTemperini, Carolina Virginia-
dc.contributor.authorAlonso Cayumán, Javier-
dc.contributor.authorColodner, Adrián Darío-
dc.contributor.authorPose, Graciela Noemí-
dc.date.accessioned2022-02-11T11:45:54Z-
dc.date.available2022-02-11T11:45:54Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.citationVirginia, T. C., Néstor, A. J., Dario, C. A., & Noemí, P. G. (2021). Cladosporium species causing “Cladosporium rot” on “Bosc” pear fruit in Argentina. Revista Argentina de microbiologia; 53 (1); 75-77.es_ES
dc.identifier.issn0325-7541es_ES
dc.identifier.otherhttps://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0325754120300316?via%3Dihubes_ES
dc.identifier.urihttp://rid.unrn.edu.ar/handle/20.500.12049/8280-
dc.description.abstract‘‘Cladosporium rot’’ on ‘‘Bosc’’ pear fruit during cold storage causes significant economic losses and has been reported in recent years in the productive valleys of Río Negro and Neuquén. The species involved were not determined. During 2016-2017, ‘‘Bosc’’ pears (Pyrus communis) in cold storage chambers exhibited external brownish black circular spots caused by Cladosporium spp. The objective of this work was to determine the Cladosporium species that caused the above mentioned symptoms. The morphological and molecular analyses of the partial sequence of the actin gene (ACT) supported the identification. Cladosporium macrocarpum, Cladosporium subtilissimum and Cladosporium floccosum were determined as the species involved in the disease. Although Cladosporium has been reported to cause pear rot, this is the first report to identify these species as causal agents of this fruit disease.es_ES
dc.format.extentp. 75-77es_ES
dc.language.isoenes_ES
dc.publisherElsevieres_ES
dc.relation.urihttps://www.sciencedirect.com/journal/revista-argentina-de-microbiologiaes_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/-
dc.titleCladosporium species causing ‘‘Cladosporium rot’’ on ‘‘Bosc’’ pear fruit in Argentinaes_ES
dc.typeArticuloes_ES
dc.rights.licenseCreative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)-
dc.description.filiationTemperini, Carolina Virginia. Universidad Nacional de Río Negro. Centro de Investigaciones y Transferencia de Río Negro (CIT Río Negro). Río Negro, Argentina.es_ES
dc.description.filiationAlonso Cayumán, Javier. Universidad Nacional de Río Negro. Centro de Investigaciones y Transferencia de Río Negro (CIT Río Negro). Río Negro, Argentina.es_ES
dc.description.filiationColodner, Adrián Darío. Estación Experimental Agropecuaria Alto Valle. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Río Negro, Argentina.es_ES
dc.description.filiationPose, Graciela Noemí. Instituto Tecnológico de Chascomús (INTECH)-CONICET-UNSAM, Laboratorio de Micología y Cultivo de Hongos Comestibles y Medicinales. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Buenos Aires, Argentina.es_ES
dc.subject.keywordCladosporium Rotes_ES
dc.subject.keywordRot Spotes_ES
dc.subject.keyword"Bosc" Pear Fruites_ES
dc.subject.keywordPyrus Communises_ES
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones_ES
dc.subject.materiaCiencias Agrariases_ES
dc.origin.lugarDesarrolloUniversidad Nacional de Río Negroes_ES
dc.relation.journalissue53 (1)es_ES
dc.description.reviewtruees_ES
dc.description.resumenEn los valles productivos de Río Negro y Neuquén, se ha reportado en los últimos años ˜ la presencia de podredumbre de peras «Bosc» causada por Cladosporium, lo que generó significativas pérdidas económicas. Las especies involucradas no fueron determinadas. Se detectó la aparición de manchas circulares negras parduzcas en peras de dicha variedad en cámaras de almacenamiento en frío durante 2016-2017. El objetivo del presente trabajo fue determinar las especies de Cladosporium causantes de los síntomas mencionados. La identificación fue llevada a cabo por caracterización morfológica y el análisis molecular de la secuencia parcial del gen de actina (ACT). Se pudo determinar que Cladosporium macrocarpum, Cladosporium subtilissimum y Cladosporium floccosum fueron las especies implicadas. Si bien la podredumbre en peras causada por Cladosporium ha sido previamente reportada, este es el primer informe que identifica a estas especies entre los agentes causales de la enfermedad.es_ES
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.1016/j.ram.2019.11.006-
dc.relation.journalTitleRevista Argentina de Microbiologíaes_ES
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