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Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem: http://rid.unrn.edu.ar/handle/20.500.12049/11551

Título: Bioactivity of Prosopis alpataco and Prosopis flexuosa flours: Healthy alternatives as ingredients for nutritional foods
Autor(es): Hoffmann, Elizabeth
Boeri, Patricia Alejandra
Monasterio, Romina
Fontana, Ariel
Puppo, María Cecilia
Barrio, Daniel Alejandro
Piñuel, María Lucrecia
Fecha de publicación: 28-feb-2024
Editorial: Elsevier
Citación: Elizabeth Hoffmann, Patricia Boeri, Romina Monasterio, Ariel Fontana, Maria Cecilia Puppo, Daniel Alejandro Barrio, Lucrecia Piñuel, Bioactivity of Prosopis alpataco and Prosopis flexuosa flours: Healthy alternatives as ingredients for nutritional foods, Food Bioscience, Volume 58, 2024, 103778, ISSN 2212-4292, https://doi.org/10.1016/j.fbio.2024.103778.
Revista: Food Bioscience
Abstract: Pods of some Prosopis species are a staple food among rural communities. The nutritional composition, antioxidant activity and in vivo biological properties of P. alpataco Phil. and P. flexuosa DC., underutilized Prosopis species, were studied. High amounts of dietary fiber (>50%) and polyphenols (0.45–0.50 g of gallic acid equivalents/100 g flour) were detected. The amino acid content, mineral composition, and phenolic compound profile were analyzed. Among the most abundant phenolic compounds, (−)-epigallocatechin gallate, trans-picein and ε-viniferin were identified for the first time in Prosopis species. In vivo study with zebrafish model revealed that pod extracts resulted in lower reactive oxygen species generation (up to 30%) compared to the control group. Also, P. alpataco extract was able to inhibit enzymes associated with metabolic syndrome: α-amylase, α-glucosidase, and lipase (half maximal inhibitory concentration: 1.93, 2.94 and 22 μg of gallic acid equivalents/ml, respectively). The results evidence the potential value of this non-conventional flour as a promising ingredient for functional foods.
Resumen: Los frutos de algunas especies de Prosopis son un alimento básico entre las comunidades rurales. Se estudió la composición nutricional, la actividad antioxidante y las propiedades biológicas in vivo de P. alpataco Phil. y P. flexuosa DC., especies de Prosopis infrautilizadas. Se detectaron cantidades elevadas de fibra dietética (>50%) y polifenoles (0,45-0,50 g de equivalentes de ácido gálico/100 g de harina). Se analizaron el contenido en aminoácidos, la composición mineral y el perfil de compuestos fenólicos. Entre los compuestos fenólicos más abundantes, se identificaron por primera vez en especies de Prosopis el galato de (-)-epigalocatequina, la trans-piceína y la ε-viniferina. Un estudio in vivo con un modelo de pez cebra reveló que los extractos de vaina provocaban una menor generación de especies reactivas del oxígeno (hasta un 30%) en comparación con el grupo de control. Además, el extracto de P. alpataco fue capaz de inhibir las enzimas asociadas al síndrome metabólico: α-amilasa, α-glucosidasa y lipasa (concentración inhibitoria media máxima: 1,93, 2,94 y 22 μg de equivalentes de ácido gálico/ml, respectivamente). Los resultados evidencian el valor potencial de esta harina no convencional como ingrediente prometedor para alimentos funcionales.
URI: http://rid.unrn.edu.ar/handle/20.500.12049/11551
Identificador DOI: https://doi.org/10.1016/j.fbio.2024.103778
ISSN: 2212-4306
2212-4292
Otros enlaces: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2212429224002086
Aparece en las colecciones: Artículos

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